A Royal Forest – The Green Diamond

Royal Light Festival Amersfoort, NL 2023


Foto: Sven Scholten
Hoe ziet een chique en kostbaar koninklijk lichtbos er eigenlijk uit? A Royal Forest | The Green Diamond geeft een eigentijds antwoord op deze vraag.

Paleis het Loo werd voor het eerst benoemd in 1439. Het op het Germaans terug te voeren woord ‘loo’ betekent ‘open plek in het bos’. Het onontgonnen bos van weleer transformeerde met de komst van het koningshuis met de jaren tot het huidige kroondomein. De kleine open plek in het bos en de royale geschiedenis die volgde, vormen een intrigerende contrast.

Het bos wordt in deze lichtkunstwereld verbeeld als groene diamant. Voor het leven op aarde zijn de bossen immers van onschatbare waarde. De menshoge diamant uit deze waarde en toont tegelijk de koninklijke inmenging in het bos. Een deinend groen licht schijnt door de veelkleurige facetten van de diamant, wat het door wolk- en bladerdek altijd veranderende licht in het bos weergeeft. Zoals het bos ontelbare kleuren groen telt, zo zal de veelkleurige schittering een rijke schakering aan het groene licht geven.

In de Salon staan twee goud glinsterende bomen. De randen van de open plek worden gevormd door lichtgevende buizen. Deze weerspiegelen als grassen, stammen, lichtstralen en doorzichten en vormen tegelijk keurig symmetrische, koninklijke patronen.